Monday, November 19, 2007

Alle mod alle - hvad er status!!

Så har vi været forbi alle modstandere i årets elitedivision, og ærlig talt er de fleste hold svære at blive kloge på. Men jeg vil dog alligevel komme med mine overvejelser omkring de 8 hold i elitedivisionen.



For at begynde fra bunden;



#8 AALBORG har som de fleste havde forventet, haft en svær start på sæsonen, og der skal nok de mest trofaste tilhængere til at tro på, at traditionsklubben kan undgå nedrykning. I vores kamp mod dem spillede de friskt til, men der mangler stabilitet og bredde. Der var dog gode momenter, og hvis man fortsætter et seriøst arbejde ved en eventuel nedrykning, er der gode muligheder for at vi ser Aalborg tilbage hurtigt.



#7 AARHUS VOLLEY er trods nedrykningspladsen, absolut med i kampen om en semifinaleplads. Aarhus har vist sig at have et højt topniveau, men desværre et alt for lavt bundniveau. De frister en tilværelse i midterfeltet, og kan i det lange løb trække det korte strå om at undgå nedrykning, hvis ikke man får lidt mere stabilitet ind i spillet. De har fået nogle rigt gode sejre i de første 7 kampe, men er også rendt ind i nogle klare nederlag og spillede en tæt kamp mod Aalborg som dog blev vundet 3 - 0.



#6 FREDERIKSBERG. I mine øjne har der i de første 7 runder været 2 forskellige Frederiksberghold. Det ene tror jeg kan overraske i en semifinale, det andet tror jeg skal kæmpe for at undgå nedrykning. Josephine spiller sin første sæson som kant, og hun har gjort det godt i de kampe jeg har set. Men der har været udsving og hun har en enkelt gang måtte spille center i mangel på andre. Samtidig er Frederiksberg i mine øjne meget mere energiske med Iben på holdet. Det kan man naturligvis arbejde med, men udover sine spillemæssige kvaliteter, har Iben en super udstråling, som det indtil nu har virket svært for Frederiksberg at undvære. De har vundet 3-0 over Brøndby, men kun vundet 3-2 over Aalborg hjemme og tabt klart 3-0 de to gange vi har mødt dem(1 gang i pokalen). Det mest spændende ved Frexderiksberg synes jeg er, at det som de eneste hold i eliten er helt nysammensat, og de vil i løbet af den første sæson naturligvis tage store skridt i fællesskab. Så hvem ved hvad det kunne blive til næste år, hvis man formår at blive i eliten..!



#5 GENTOFTE har i år en breddere trup end i de senere år. Senest bevist i kampen mod Frederiksberg, som ganske vist blev tabt 3-2, men hvor Jeanette gik ind og udfyldte den skadet Tine Roe's sko ganske flot. Sidste år havde man svært ved at se Gentofte vinde uden Tine, men i år kan man måske bedre se det. Og kan de formå, at udnytte den breddere trup måske med Tine og Jeanette på samme tid, så ser de ud til at kunne slå mange på en god dag. De har dog tabt til DSIO(1. div.) slået Holte, tabt en tæt kamp til Fortuna 3-2, men slået Aarhus ganske klart. De svinger altså meget, og det kan koste i det lange løb...



#4 HOLTE som ligner et hold på vej frem. De var hårdt ramt af skader i sæsonstarten, men har med tilgang af Casey og med en del skader i bedre vist, at de er klar til at tage kampen op mod alle andre hold i rækken. Interessant er det, at Holte kun har tabt 1 kamp uden at vinde sæt, og det var sæsonens første. Med andre ord vinder Holte altid mindst 1 sæt, og så er man altid med i kampen. SÅ med lidt mere stabilitet og med en skadesfri trup, er det svært at forestille sig, at årets træner anno 2006/2007 ikke kan få stablet en finalekandidat på benene.



#3 BRØNDBY har overrasket mig mest af alle. De spiller en hurtigt og helt igennem fantastisk spil når det kører for dem. Det bevidner sejre på 3 - 0 over os og 3 - 1 over Fortuna mere end rigeligt om. Men symptomatisk for et så ungt hold, så virker de som om de har svært ved at være favoritter. De har tabt 3 - 0 til Frederiksberg og 3 - 1 til Aarhus. En ustabilitet der kan koste dem en semifinaleplads, såfremt et af de andre midterhold kan finde et stabilt spil! Det hele kan ende med at blive afgjort i de sidste par spillerunder, og ingen tvivl om at holdet har niveau til guld, men de har også bundniveau til at slutte som sorteper.



#2 FORTUNA har som Holte været urimelig hårdt ramt af skader, og det er forståeligt påvirket holdets start på sæsonen. Men som måske det eneste hold der kan overleve en skade til 2 hævere på samme tid, og stadig vinde kampe, så har Fortuna klassen til at genvinde både pokal og DM. Holdet spiller hurtigt og velovervejet i langt de fleste af deres kampe. Min personlige mening er, at Fortuna er et bedre hold i år end sidste år. Om det skyldes holdets sammensætning, eller om det er de enkelte spilleres udvikling er svært at sige, og det vil jeg heller ikke gøre mig til dommer over, men i den hidtil eneste kamp jeg har set dem med fuldt hold(sæsonstart mod Frederiksberg) der spillede de forbilledligt.



#1 LYNGBYVOLLEY. Ja vi ligger efter 7 runder nr. 1 med et enkelt nederlag til Brøndby. Kort og godt, så har vi som et af de få hold listet fint forbi de værste skader, og det er måske derfor vi har været det mest stabile hold. Vi har dog endnu ikke nået vores topniveau, men vi arbejder bedre og bedre til træning og det skal nok give bonus til marts og april. Vi går dog en spændende tid i møde efter nytår, hvor vi må sige farvel til anfører Mette Flügge, som er gravid igen. Vi har erstatningen på plads, men det er klart, at det kræver en del omjustering - for en Mette Flügge erstatter man ikke bare lige sådan...



Det var så mit personlige besyn på de 8 hold i damernes elite efter de første 7 runder. Det kan nok ikke bruges til en hujende fis, for måske er tabellen vendt op og ned når der er spillet 14 runder. Men en ting er sikkert. Alle hold arbejder seriøst mod at forbedre spillet, og det eneste man som tilskuer kan være sikker på er, at der er underholdning for alle pengene hver gang man ser en kamp. Denne sæsons uforudsigelighed har været noget af det vildeste jeg har oplevet i mine 5 år med elitevolley, og jeg må indrømme, at det er spændende og fascinerende at være en del af.

Mini

8 comments:

Anonymous said...

Hvem er erstatningen - kan vi få løftet sløret for om der kommer en svingende ind fra højre....

Mikkel Hauge

Anonymous said...

Jeg vil gerne sende dig min kommentar til din kommentar på Wliiams blog.
“Det er en katastrofe med nedryknings systemet, og det virker også som at forbundet med den direkte nedrykning, modarbejder eget mål om at have de bedste hold i eliten.” “Mini på Williams blog”

Hvad er en katastrofe? Er det, at Aarhus Volley skulle rykke ned selvom de har danske talenter på kant-pladserne og træner mere end 2 gange ugentligt? Eller er det, at de to oprykkere fra 1. division ikke kan vinde titler og forstre landsholdspillere til et landshold, der uafhængigt af turneringsstrukturen aldrig for alvor har vundet noget? Er det ikke en tand for tidligt at afskrive turneringsstrukturen? Måske vil oprykkerne fra 1. division med sin tilspillede position i eliten omorganisere sig elitært, herunder at træne mere, lokke forstærkninger til, styrketræne osv. Og måske vil Aarhus Volley fortsætte deres talent- og trænigsarbejde for at vende tilbage i eliten. Jeg går kontra-intuitivt til casen fordi turneringsstrukturens konsekvens kun kan forstås post festum - så lad os se. Jeg applicerer statistikken for at se på de ”dårlige” eliteholds præstationer i kampene mod de "dårlige" tophold fra 1. division i sidste sæson:
2006 (damer):
De fire nedrykkere, der i elitekvalen mødte fire 1. divisionhold: Frederiksberg, Aabyhøj, KSV og Amager. Frederiksberg tilspillede sig endnu en sæson i eliten, men de andre hold sluttede henholdsvis nr. 6, 3 og 4 i elitekvalen. Brøndby rykkede op og ligger pt. til en slutspilsplacering.
2006 (herrer):
De tre nedrykkere, der i elitekvalen mødte fire 1. divisionhold: Spentrup, Amager og Lyngby. Ingen af eliteholdene kunne fortsætte i eliten efter kampene mod 1. divisionsholdene. De blev henholdsvis nr. 3, 4 og 2, mens ASV og Hvidovre spillede sig i eliten.
Eksemplet/statistikken/facts’ne illustreres endnu tydligere, når det aflæses, at kun ét hold fra både damer og herrer ville rykke med op igen, hvis ikke antallet af elitehold blev reduceret fra 10 til 8.
Min pointe er kort sagt, at afskrivningen af 1. divisionsholdene som eliteklub (talenter, træninger og landsholdspillere, organisation osv.) og begrædningen af eliteholdenes bedrykning er udokumenteret og provokerende overfor de ”ikke-etablerede” klubber.
PS Vi har i DHG ydmyget Aarhus Volley på deres bane med 8-25, 17-25, 10-25 og slået Gentofte med 3-1 i år, så vi er ikke talentløse i 1. division! Der var næsten 300 tilskuer til kampen mellem DHG og Fortuna i går – hvor mange var der til Holte-Lyngby??
Mogens, træner DHG

Anonymous said...

Hej Mogens..

Mht. tilskuere, så er der med sikkerhed nogle geografiske aspekter der spiller en rolle.

Jeg mener det er en katastrofe, at et hold som Aarhus med det antal landsholdsspillere de er i besidelse af, skal ned og vende en tur i 1. div..
Jeg synes I har skabt nogle flotte resultater med jeres hold, og I fortjener sikkert også pladsen i eliten, hvis det ender med oprykning. Men hvis du mener i er så meget bedre, så vil en kval.kamp om oprykningen vel næppe heller bekymre dig.

Jeg mener, at hvis man vil have de 8 bedste hold i landet til at spille i eliten, så skal man SIKRE sig, at de klubber der rykker op, kan bidrage med noget. Og jeg mener at en eliteklub som Aarhus helt sikkert er, vil få svært ved at holde konceptet kørende i 1. division, og den nødvendige udfordring i kampene vil mangle.
Ja der har været et par overraskelser i pokalturneringen, men alt andet lige, så er springet fra 1. dv. og til eliten til at tage at føle på, og jeg vil våve den påstand, at i 9 ud af 10 tilfælde vil eliteholdene vinde kampe mod 1. div. hold.

Når du benytter brøndby som eksempel, så husk at skrive dig bag øret, at de har forstærket sig med 2 bulgariske spillere, og det vel og mærke på kantpladserne som klart er den plads der skal trække det store læs. Så ja det er flot at de ligger til slutspillet, men det er trods alt ikke helt det samme hold som i sidste sæson spillede i 1. div., og Brøndby viste sig først for alvor stærke, da de brugte de 2 bulgarer på kanterne.

holdene i 1. div. er ikke dårlige efter min mening, langt fra. Men skal man skifte et hold fra eliten ud med jeres hold, så burde det være vores hold i Lyngby i byttede med, set ud fra en elitær vinkel. Det er klart, at vi i Lyngby - ligesom I i DHG, føler at man kan bidrage med en masse ting til sporten med den rutine og det niveau de tidligere landsholdsspillere har, og det mener jeg stadig. Men alt andet lige, så mener jeg at man med en kval.kamp bedre vil sikre, at det er landets bedste hold, der spiller i landets bedste række.

På den nuværende måde er det STEN sikkert, at nr. 7 og 8 rykker direkte ned, og der vil alt andet lige være en chance/risiko for, at det er hold med lavere niveau eller mindre elitearbejde der rykker op i deres sted.

Lige til sidst... Hvis man vil holde sig til resultater, så bliver årets damevolley en svær størrelse at have med at gøre.. Eksempelvis har I trods en flot sejr over Aarhus, tabt til KSV på jeres hjemembane. KSV som blev slagtet af Holte da Holte var uden amerikaner og uden deres 1. hæver, og KSV som netop har tabt til rækkens nr. 6 Næstved. Man kan ikke sige, at fordi vi har slået et hold, så er vi det bedste hold i længden - slet ikke som turneringen udvikler sig i år.

Men jeg har da respekt for dit synspunkt, og kan godt forstå at I føler jer provokeret når I netop har slået Aarhus så stort.. Men en kval.kamp om pladsen vil stadig løse mange problemer i mine øjne, og så må I jo bare slå dem igen.. :0)

Mini

Anonymous said...

Hej
"Eksempelvis har I trods en flot sejr over Aarhus, tabt til KSV på jeres hjemembane. KSV som blev slagtet af Holte da Holte var uden amerikaner og uden deres 1. hæver, og KSV som netop har tabt til rækkens nr. 6 Næstved. Man kan ikke sige, at fordi vi har slået et hold, så er vi det bedste hold i længden - slet ikke som turneringen udvikler sig i år."

To ting:
1. Når vi taber til KSV, så er vi ikke bedre end nr, 6 Næstved i din logik. Brøndby tabte til Aarhus Volley, Brøndby vandt over Holte og Fortuna. Vi har vundet over Aarhus ergo er vi bedre end Holte og Fortuna. Nej det er vi på ingen måde! Så argumentationskæden er ikke helt stram, hvorfor eliteholdene ikke skal findes efter én kval-kamp (eller 2)
2. Derfor må det være det bedste hold i længden, der kan legitimere sin status som elitehold, når én kamp jo ikke giver et reelt billede af styrkeforholdet.


Min pointe, der blev kobletr på statistikken for 06-sæsonen, kom ikke helt frem... I en halv-sæson (elitekvalen), hvor elite-hold og 1. divisionshold kæmper om få elitepladser, viste det sig, at eliteholdene ikke var foran udfordrerne fra 1. division - tværtimod fik de klø. Så med afsæt i facts er springet ikke særligt stort, så hvorfor egentligt give eliteholdene en second chance med kval-kampe??
Det er betryggende, at det hold, der ligger nr. 1 eller 2 efter 22. runder får lov at spille en hel sæson i eliten. Det giver mulighed for etablering, satsning og planlægning.
Mvh
Mogens

Anonymous said...

Min argumentation lyder jo netop på, at det IKKE giver et komplet billede af jeres styrke i forhold til AarhusVolley, at I vandt i den indbyrdes kamp mod dem. Det var et argument du brugte i dit første indlæg, derfor jeg forsøgte at pointere, at det ikke helt hænger sammen sådan.

Jeg kan dog godt følge rimeligheden i, at det bedste hold efter 22 runder får en chance i eliten. Du taler om at eliteholdene ikke skal have en second chance, men de hold der slutter 7 og 8 i eliten, har jo spillet 21 kampe mod de bedste hold i Danmark, og man kan i mange situationer havne med at afstanden fra nr. 5 - 7 ikke er ret stor, måske endda pointlighed. Dvs. at man over 21 kampe har spillet lige op med det 5. bedste hold i danmark, men helt uden mulighed for at bevise sin styrke i forhold til de 9. og 10. bedste hold i landet(nr. 1 og 2 i 1. div.), bliver rykket ned til et helt år i den næstbedste række.

Efter min model med direkte nedrykning for nr. 8 i eliten, og direkte oprykning for nr. 1 i 1. div., vil der stadig være masser af rimelighed i op- og nedrykningsspillet. For vi har i Danmark ikke 10 eller 12 hold der kan spille om at blive Danmarksmestre - det var vel også ideen med at skære eliten ned til 8 hold - så hvorfor skal nr. 9 og 10 i Danmark så rykke direkte op i eliten igen? Jeg mener man kan sikre kvaliteten af holdene i eliten med kval.kampe (ude og hjemme), ihvertfald mellem nr. 7 i eliten og nr. 2 i 1. div., og på den måde give både nr. 10 i Danmark en chance for at bevise, at de hører til i eliten, samtidig med at nr. 7 i Danmark får chancen for at understrege deres berettigelse.

Med andre ord er det modarbejdende, først at skære eliten ned til 8 hold for at sikre at det er de bedste hold man spiller mod, for derefter at give sikker oprykning til nr. 9 og 10(som man jo lige har tvangsnedrykket). Det sikre jo ikke andet, end at der er 2 hold der bytter plads hver sæson, uden at vide hvilke af holdende der er bedst, for chancerne er, at de muligvis ikke kommer til at møde hinanden nogensinde.

Mini

Mikkel Hauge - Headcoach Marienlyst Volley's eliteherrer said...

En god vinkel på diskussionen fra dig Mogens, og jeg forstår din argumentation.

Jeg vil stadig gerne have kval-kampene og det af den simple årsag at det i længden er bedst for dansk damevolley. Vi har igennem lang tid kæmpet for en reduktion, da produktet "elitevolley" ikke vandt ved at der enten altid var et eller to hold som gik i opløsning (incl DHG). Et andet vigtigt argument er at færre hold gav flere kvalitetskampe, men samtidig som i alle andre sportsgrene og så en større afstand mellem rækkerne, og derfor også en nødvendighed at kigge på antallet der røg den anden vej. Reelt set (uden at kigge på erfaringsgrundlag) har man reduceret rækken med to hold, men samtidig ændret minimum-nedrykning fra 0 klubber til 2 klubber. Og her falder kæden altså af. Jeg er enig i at der i princippet nemt kan komme hold op som kan etablere sig, men den største fare er at man får deciderede elevatorhold som bytter plads år efter år, og der kommer en kerne af 6 hold som udvikler sig mere og mere væk fra de andre. Så kan man købe sig spillere osv, men har damevolley behov for at spillere skal ud i klubskifter hver andet år for at spille elite, eller vil man en bæredygtig udvikling.

Ser vi på vore nærmeste lande er der helt andre tilstande, og især Tyskland har gjort en ihærdig indsats for at få produktet gjort bedre. Her skal du godkendes efter oprykning af forbund mht økonomi og sportslig plan. Vi skal ikke derhen, men vi skal passe på med ikke at blive case-fikseret og istedet se tingene fra oven af.

Det er selvfølgelig forskelligt hvad vi mener når man er tophold kontra et af de hold der som jer befinder sig på vejen op. Men denne struktur er lavet af folk der generelt er enige med dig, og foruden 2. holds nedrykningerne har man med denne radikale ændring af nedrykningsregler gjort alt for holdene i "anden række" på bekostning af de etablerede. Forslaget omkring at spille om det er et kompromis på vejen, men klart at fra 1. divisions klubbernes side er der kommet ekstra medvind nu - de spillere der ikke er gode nok til eliteholdet i den ene klub, søger over til 1. div og samtidig skal man ikke længere kvalificere sig til den bedste række.

Selvom jeg ikke er så meget for eksempler så spillere Fortuna får en del år siden først grundspil hvor de tabte samtlige 9 kampe eftertrykkeligt og herefter vandt de næste 10 lige så sikkert i kval'en. Så eksempler begge veje er der nok af.

Svaret kan nok ikke findes i statistik, og du har ret i pointen med at det vil vise sig fremadrettet og ingen kan vide hvordan det vil gå. Derfor burde man heller ikke lave så radikale ændringer uden et erfaringsgrundlag eller kun en gradvis ændring.

Anonymous said...

Hejsa,

Fedt at høre Mogens holdning til dette emne.

For mig handler det primære ikke om 2 elitehold nu rykker ned og dem der rykker op måske er dårligere.


Hele min argumentation handler om at Det tager mange år at bygge et elitemiljø og kun 1 for at ødelægge det.

Og jeg kan godt leve med at der slagtes eliteklubber, hvis det er fordi der står andre ambitiøse eliteklubber på spring for at komme med.

Og her kan det godt være mig der af uvidenhed har misforstået situationen.
Jeg troede simpelthen ikke at dsio havde planer om at etablere sig som eliteklub, med alt der detil hører.

Sålænge oprykkerne er ambitiøse og VIL spille elitevolley og yde indsatsen så syntes jeg det er helt fint.

Hele mit udgangspunkt handlede om at jeg fandt det utrolig uheldigt hvis halvseriøse hold der træner 2 gange om ugen rykker op og er med til at smadre etablerede eliteklubber uden selv atk omme med et alternativ.

Og iøvrigt mener jeg uanset hvad at det er meget skidt hvis vi ingen elitehold har i jylland.

Jeg ved ikke rigtig om ksv og åbyhøj feks har de store eliteplaner, men jeg er glad for at høre at dsio ønsker at skabe et elitemiljø - for så er det mindre skidt for dansk volley et to etablerede eliteklubber smadres.

mvh
William

Anonymous said...

Ud fra de præsenterede synspunkter kan jeg se fornuften i at lade ét hold rykke direkte op, og afvikle en kval-kamp mellem nr. 2 i 1. division og nr. 7 i eliten, men uanset strukturen, synes jeg, at fornyelsen af turneringsstrukturen er fordelagtig for både eliten og sub-eliten. For det første giver det eliteholdene (inkl. oprykkerne) en hel sæson til at etablere sig som eliteklub - fejler missionen, så må holdet ned og vende og bruge de nye erfaringer til at rykke op igen. For det andet, så er kavl-spillet om foråret en alt for stor chance til de "dårlige" elitehold for at vende tilbage. Endvidere var denne chance alt for dominerende tidsmæssigt - den fyldte en hel halvsæson. For det tredje, var det ærgerligt at ende nr. 1 i første division igen og igen uden det gav oprykning (det er ikke sket for os, men det er ment som en tankefigur).
Derfor er jeg blevet ening med mig selv om, at jeg er enig med Mini, Mikkel og William omkring miseren med 2 direkte oprykkere, men omvendt er jeg ikke imod idéen om direkte oprykning uden kval-kamp - nr. 1 skal i eliten.
Mvh
Mogens